Astrologia, ca stiinta umana, completeaza într-un mod deosebit psihologia si psihanaliza. De exemplu C. G. Jung s-a folosit de astrograma pentru a gasi raspunsuri în studiile lui. Tinând seama de modul de evolutie a planetelor, psihologul poate sa prevada si astfel sa previna o eventuala situatie dificila a pacientului sau, pregatindu-l sa o înfrunte. De asemenea prin studiul hartii natale sau cu ajutorul unui astrolog, psihologul reuseste sa-si înteleaga mai bine pacientul si sa-l ajute pentru ca acesta sa-si descopere si sa-si foloseasca potentialurile.
Astrologia este o stiinta foarte exacta ce studiaza influente astrale planetare asupra fiintelor umane, evenimentelor sociale sau relatiilor. Ea poate fi un real instrument care sa ne permita sa ne cunoastem si sa ne largim perspectiva asupra vietii noastre, intelegand cauzele profunde a tot ceea se petrece cu noi. Concret astrologia se bazeaza pe legatura dintre astre si viata de pe Pamant ce se realizeaza prin influenta vibratiilor planetelor.
In functie de ora nasterii, fiecare din noi beneficiaza de o pozitionare unica a planetelor pe cer. Tocmai acesta pozitie speciala ne creeaza anumite predispozitii pe care odata cunoscute sunt mai usor de transformat .
Planetele, prin influxurile lor astrale, „daruiesc” fiintelor umane, anumite caracteristici fundamentale ce le sunt specifice, impregnându-ne fiinta cu anumite calitati si defecte, echilibre si dezechilibre, obiceiuri, tipare mentale, etc. Chiar daca pare misterioasa astrologia se reveleaza cunoscatorului întocmai ca o formula de matematica, matematicianului. Fiecare dintre planete guverneaza în fiinta diferite aspecte, inspirându-ne si impulsionându-ne într-o directie sau alta în viata noastra de zi cu zi, în functie de specificul energiei pe care îl prezinta. Principalele planete astrologice sunt Soarele, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. Sunt binecunoscute efectele soarelui si lunii asupra Pamantului, efecte cum sunt ciclul lunar, mareele, anotimpurile, eclipsele, etc. De exemplu in timpul mareelor, datorita influentei conjugate a soarelui si lunii, diferentele de inaltime intre minimul si maximul nivelului apei pot atinge chiar 16,8 metri (bazinul Minas, Noua Scotie). Este evident ca aceste efecte sunt resimtite in anumite feluri si de corpul uman, care contine peste 50% apa (inima si plamanii contin chiar in jur de 80% apa, la fel creierul si organele interne contin o mare cantitate de apa). Din acest motiv aceste organe reactioneaza cel mai sensibil la diversele conjuncturi astronomice. Iar perioada de luna plina a fost cercetata detaliat, facandu-se si o statistica care arata clar ca in ziua si noaptea respectiva oamenii sunt mai agitati, mai violenti, mai instinctivi mai predisputi sa actioneze inconstient.
Astrograma este reprezentarea simbolica a pozitiilor planetare, de aceea o putem denumi si „harta cerului” in momentul nasterii .
Traim intr-o era a cunoasterii, in care cu cat stii mai mult cu atât poti evolua mai mult si cu atât mai mult, acum e momentul sa întelegem rolul vietii noastre, sa ne controlam emotiile si sa ne folosim de calitatile noastre la potentialul maxim. Cunoasterea insemana putere si ar fi copilaresc sa gândim ca in universul nostru perfect structurat noi putem trai haotic. Astrologia se bazeaza pe ideea ca tot ce exista in Univers este interconectat, prin urmare nimic nu este intamplator, iar orice actiune influenteaza intr-o masura mai mica sau mai mare tot Macrocosmosul. Aceasta teorie nu este noua, ea apartine fizicii moderne.
Poate acum este mai usor de inteles de ce astrograma natala este un act de identitate ce contine raspunsuri la întrebari de genul: „ De ce sunt temator/tematoare?”, Ce tip de job mi se potriveste cel mai bine? De ce sunt timid/a? Ce ma relaxeaza cel mai mult? De ce oamenii ma percep ca fiind rece? Care sunt lectiile mele in aceasta viata? etc.
Daca, inca, nu am reusit sa smulg îndoiala asupra caracterului stiintific si inca banuiti ca ar fi vorba de ghicit va aduc la cunostinta ca oameni de stiinta au studiat si folosit astrologia, ramane ca voi sa-mi raspundeti de ce au utilizat-o (sau mai bine sa o testati voi insiva).
Printre numele cele mai celebre sunt : C.G. Jung , Francis Bacon, Benjamin Franklin, astronomul si fizicianul J. Kepler (acesta din urma avea o dorinta puternica de a nu crede in eficienta astrologiei, dar „ coincidenta consecventa a configuratiilor stelare si sublunare mi – au învins conceptiile necredincioase.”). Un alt astrolog faimos e Isaac Newton.
Întrebat ce anume voia sa studieze la universitatea Cambridge a afirmat : „Matematica astfel incat sa pot testa astrologia.” Iar când Haley (cel care a descoperit cometa cu acelasi nume) l-a mustrat pe Newton ca putea crede intr-o asemenea superstitie, Newton a replicat : „este evident ca nu ai studiat astrologia; dar eu am studiat-o”.